Wat zijn de voordelen van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap?

Wat zijn de voordelen van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap?
Auteur: admin - 25 december 2022 Wat zijn de voordelen van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap? van notaris-kaart.nl

Wat zijn de voordelen van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap?

Een commanditaire vennootschap (CV) is een rechtsvorm waarbij verschillende partijen samen een bedrijf oprichten. Bij het oprichten van een CV is het belangrijk om afspraken en verantwoordelijkheden duidelijk vast te leggen. Een notariële akte kan hierbij van groot voordeel zijn. In dit artikel zullen we de voordelen van het gebruik van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap bespreken.

1. Rechtsgeldigheid

Een notariële akte zorgt voor een officiële en rechtsgeldige vastlegging van de afspraken tussen de vennoten. Hierdoor kunnen eventuele geschillen gemakkelijker worden opgelost en is er een solide basis voor de CV.

2. Zekerheid en duidelijkheid

Een notariële akte biedt zekerheid en duidelijkheid aan alle betrokken partijen. Alle afspraken en verantwoordelijkheden zijn helder geformuleerd en kunnen niet zomaar worden gewijzigd zonder overleg.

3. Bescherming van de vennoten

Een notariële akte heeft als doel de belangen van alle vennoten te beschermen. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde pagina zit en dat niemand benadeeld wordt. Eventuele aansprakelijkheden en risico’s kunnen ook beter worden afgedekt.

4. Makkelijkere samenwerking

Door middel van een notariële akte worden de rechten en plichten van de vennoten duidelijk vastgelegd. Hierdoor kan de samenwerking soepeler verlopen en kunnen misverstanden worden voorkomen.

5. Betere juridische bescherming

Een notariële akte biedt betere juridische bescherming voor de CV en haar vennoten. Het geeft de CV meer legitimiteit en maakt het gemakkelijker om juridische stappen te ondernemen indien nodig.

Conclusie

Het gebruik van een notariële akte bij het vastleggen van afspraken in een commanditaire vennootschap brengt diverse voordelen met zich mee. Het biedt rechtsgeldigheid, zekerheid, duidelijkheid, bescherming en een soepelere samenwerking. Het is dus aan te raden om bij het oprichten van een CV een notariële akte op te stellen.