5 redenen waarom je een notaris nodig hebt bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst

5 redenen waarom je een notaris nodig hebt bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst
Auteur: admin - 19 maart 2023 5 redenen waarom je een notaris nodig hebt bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst van notaris-kaart.nl

5 redenen waarom je een notaris nodig hebt bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst

Als je overweegt om een schenkingsovereenkomst op te stellen, is het belangrijk om de expertise van een notaris in te schakelen. Een notaris kan je helpen bij het opstellen en rechtsgeldig maken van de overeenkomst, wat essentieel is om juridische problemen in de toekomst te voorkomen. Hier zijn 5 redenen waarom je een notaris nodig hebt bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst:

1. Professionele begeleiding

Een notaris is een professional met uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van erfrecht en schenkingen. Ze kunnen je helpen bij het begrijpen van de juridische aspecten van een schenkingsovereenkomst en je voorzien van deskundig advies. Dit zorgt ervoor dat de overeenkomst voldoet aan alle wettelijke vereisten.

2. Rechtszekerheid

Het opstellen van een schenkingsovereenkomst zonder de tussenkomst van een notaris kan leiden tot onzekerheid en juridische geschillen. Een notaris zorgt ervoor dat de overeenkomst op de juiste manier wordt opgesteld en dat alle betrokken partijen volledig geïnformeerd zijn over hun rechten en plichten. Dit vermindert het risico op conflicten in de toekomst.

3. Testamentaire beschikkingen

Een notaris kan je ook helpen bij het opstellen van testamentaire beschikkingen die gerelateerd zijn aan de schenkingsovereenkomst. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn als je wilt voorkomen dat bepaalde goederen of bedragen worden meegenomen in de erfenis. Een notaris kan ervoor zorgen dat je wensen op een juridisch bindende manier worden vastgelegd.

4. Belastingvoordeel

Een notaris kan je informeren over de mogelijkheden voor belastingvoordeel bij het doen van schenkingen. Ze zijn op de hoogte van de geldende regelgeving en kunnen je adviseren over bijvoorbeeld de jaarlijkse vrijstellingen en de mogelijkheid om schenkingen onder gunstige fiscale voorwaarden te doen.

5. Registeren van de overeenkomst

Een notaris kan de schenkingsovereenkomst registreren in het Centraal Testamentenregister. Dit biedt extra zekerheid en voorkomt dat de overeenkomst verloren gaat of over het hoofd wordt gezien. Het registeren van de overeenkomst zorgt er ook voor dat deze makkelijk terug te vinden is door alle betrokken partijen.

  • Professionele begeleiding
  • Rechtszekerheid
  • Testamentaire beschikkingen
  • Belastingvoordeel
  • Registeren van de overeenkomst

Kortom, het inschakelen van een notaris bij het opstellen van een schenkingsovereenkomst biedt vele voordelen, waaronder professionele begeleiding, rechtszekerheid, mogelijkheid tot het opstellen van testamentaire beschikkingen, belastingvoordeel en het registeren van de overeenkomst. Het is altijd aan te raden om een notaris te raadplegen om ervoor te zorgen dat je schenkingsovereenkomst juridisch waterdicht is en aan alle vereisten voldoet.