Hoe je een notariële samenlevingsovereenkomst kunt opstellen

Hoe je een notariële samenlevingsovereenkomst kunt opstellen
Auteur: admin - 17 juli 2022 Hoe je een notariële samenlevingsovereenkomst kunt opstellen van notaris-kaart.nl

Hoe je een notariële samenlevingsovereenkomst kunt opstellen

Een notariële samenlevingsovereenkomst is een juridisch document dat de rechten en verplichtingen van samenwonende partners regelt. Het is een belangrijk document om de afspraken rondom samenwonen vast te leggen en problemen in de toekomst te voorkomen. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een notariële samenlevingsovereenkomst kunt opstellen.

Stap 1: Informatie verzamelen

Voordat je begint met het opstellen van de notariële samenlevingsovereenkomst, is het belangrijk om alle benodigde informatie te verzamelen. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens van beide partners, het doel van de overeenkomst, en eventuele specifieke wensen en afspraken.

Stap 2: Notaris raadplegen

Om een geldige notariële samenlevingsovereenkomst op te stellen, is het verplicht om een notaris te raadplegen. De notaris kan je adviseren over de inhoud van de overeenkomst en zal deze uiteindelijk ook opstellen. Maak een afspraak met een notaris en leg je wensen en verzamelde informatie aan hem voor.

Stap 3: Bespreken van de overeenkomst

Nadat de notaris de overeenkomst heeft opgesteld, zal deze met jullie besproken worden. Dit is het moment om eventuele aanpassingen te doen en vragen te stellen. Zorg ervoor dat je de inhoud van de overeenkomst volledig begrijpt voordat je akkoord gaat.

Stap 4: Ondertekening en registratie

Als jullie tevreden zijn met de inhoud van de notariële samenlevingsovereenkomst, kan deze worden ondertekend. De notaris zal ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt geregistreerd bij de juiste instanties. Na registratie is de overeenkomst officieel rechtsgeldig.

Stap 5: Periodiek bijwerken

Een notariële samenlevingsovereenkomst is niet iets wat je eenmalig opstelt en daarna nooit meer naar kijkt. Het is belangrijk om de overeenkomst periodiek bij te werken, bijvoorbeeld wanneer er zich belangrijke veranderingen voordoen in jullie relatie of financiële situatie. Raadpleeg hiervoor altijd weer een notaris.

  • Zoek tijdig professioneel advies
  • Zorg voor duidelijke afspraken
  • Vergeet niet om financiële zaken op te nemen
  • Bespreek ook eventuele zorg- en verzorgingsregelingen

Door het opvolgen van bovenstaande stappen en het belang van een notariële samenlevingsovereenkomst te begrijpen, kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent op de toekomst. Kom nooit voor onaangename verrassingen te staan en laat een notariële samenlevingsovereenkomst opstellen door een professionele notaris.

Relevante artikelen