7 stappen voor het laten legaliseren van een buitenlandse nalatenschap door een notaris

7 stappen voor het laten legaliseren van een buitenlandse nalatenschap door een notaris
Auteur: admin - 12 december 2022 7 stappen voor het laten legaliseren van een buitenlandse nalatenschap door een notaris van notaris-kaart.nl
7 stappen voor het laten legaliseren van een buitenlandse nalatenschap door een notaris

Als je te maken hebt met een buitenlandse nalatenschap, is het belangrijk om te weten hoe je deze kunt legaliseren. Een notaris kan je hierbij helpen door een aantal stappen te volgen. In dit artikel bespreken we de 7 belangrijkste stappen.

Stap 1: Verzamel de benodigde documenten

Om de buitenlandse nalatenschap te legaliseren, heb je verschillende documenten nodig, waaronder:

  • Doodsoorzaakcertificaat van de overledene
  • Kopie van het testament
  • Identificatiedocumenten van de erfgenamen

Stap 2: Neem contact op met een notaris

Een notaris gespecialiseerd in internationaal erfrecht kan je helpen bij het legaliseren van de buitenlandse nalatenschap. Neem contact op met een notariskantoor om een afspraak te maken.

Stap 3: Laat de documenten vertalen

De documenten die je hebt verzameld, moeten mogelijk vertaald worden naar de taal van het land waar de nalatenschap zich bevindt. Een beëdigde vertaler kan dit voor je regelen.

Stap 4: Legalisatie van de documenten

Om de documenten geldig te maken in het buitenland, moeten ze gelegaliseerd worden. Dit houdt in dat ze voorzien moeten worden van de juiste apostilles of legalisatieverklaringen. De notaris kan je precies vertellen welke stappen hiervoor nodig zijn.

Stap 5: Indienen bij buitenlandse autoriteiten

Nadat de documenten zijn gelegaliseerd, moeten ze ingediend worden bij de juiste autoriteiten in het buitenland. Dit kan variëren per land, dus laat je hierbij goed adviseren door de notaris.

Stap 6: Afwikkeling van de nalatenschap

Als de buitenlandse autoriteiten de documenten hebben goedgekeurd, kan de afwikkeling van de nalatenschap beginnen. Dit betekent dat de erfenis verdeeld kan worden onder de erfgenamen.

Stap 7: Inschrijving in het Nederlandse erfrechtregister

Als de buitenlandse nalatenschap is afgewikkeld, is het raadzaam om de gegevens in te schrijven in het Nederlandse erfrechtregister. Zo is de nalatenschap ook in Nederland officieel afgehandeld.