Hoe een notaris kan helpen bij het opstellen van een legaat aan een goed doel

Hoe een notaris kan helpen bij het opstellen van een legaat aan een goed doel
Auteur: admin - 17 maart 2023 Hoe een notaris kan helpen bij het opstellen van een legaat aan een goed doel van notaris-kaart.nl

Hoe een notaris kan helpen bij het opstellen van een legaat aan een goed doel

Een legaat aan een goed doel opnemen in je testament is een nobele en betekenisvolle manier om na je overlijden een positieve impact te hebben. Het opstellen van een legaat kan echter een complex proces zijn, en daarom is het raadzaam om een notaris in te schakelen voor professioneel advies en begeleiding. In dit artikel bespreken we hoe een notaris je kan helpen bij het opstellen van een legaat aan een goed doel.

Wat is een legaat?

Een legaat is een specifiek bedrag, een eigendom of een percentage van je nalatenschap dat je vrijwillig toewijst aan een persoon, organisatie of goed doel in je testament. Door middel van een legaat kun je ervoor zorgen dat je nalatenschap wordt gebruikt om een bepaald doel te ondersteunen, zoals de financiële ondersteuning van een goed doel dat je nauw aan het hart ligt.

Waarom een notaris raadplegen?

Het opstellen van een legaat aan een goed doel is geen eenvoudige zaak. Er zijn verschillende juridische en fiscale aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat je legaat correct wordt uitgevoerd en optimaal bijdraagt aan het goede doel. Een notaris is een expert op het gebied van erfrecht en kan je helpen om de wettelijke vereisten en procedures te begrijpen en te volgen.

Stappen bij het opstellen van een legaat


  • Duidelijk doel bepalen: Voordat je een legaat opstelt, is het belangrijk om duidelijk het goed doel te identificeren dat je wilt ondersteunen en specifieke doelstellingen te definiëren.

  • Notaris raadplegen: Een notaris kan je adviseren over de verschillende opties en mogelijkheden om je legaat op te stellen en zal het proces begeleiden.

  • Formuleren van je legaat: Samen met de notaris zal je je legaat formuleren, waarbij je specifiek aangeeft welk bedrag, eigendom of percentage van je nalatenschap je aan het goede doel wilt schenken.

  • Juridische en fiscale overwegingen: De notaris zal je ook informeren over de juridische en fiscale gevolgen van je legaat, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

  • Opstellen en ondertekenen van je testament: Nadat alle details zijn besproken en de legaatclausule is opgenomen in je testament, zal de notaris je testament opstellen en ervoor zorgen dat het juridisch geldig en bindend is.

Dikgedrukte belangrijke termen:

Een legaat aan een goed doel is een nobele en betekenisvolle manier om na je overlijden een positieve impact te hebben. Een notaris kan je helpen bij het opstellen van het legaat en is een expert op het gebied van erfrecht. Het opstellen van een legaat omvat het identificeren van het goede doel, het formuleren van het legaat en het overwegen van de juridische en fiscale aspecten. Het opstellen en ondertekenen van je testament is de laatste stap.